RINCÓN DE ENTREVISTAS | XAVIER CARABASA, inspector dels Mossos d’Esquadra

_NUR2698<< El Carmel i la Teixonera tenen una fama que no es mereixen>>

Aquest saragossà amant de les aventures de Tintín va arribar al Carmel fa gairebé mig segle. La seva vocació de servei va començar en el moviment escolta, fins que es va quedar meravellat amb un estand dels Mossos d’Esquadra en una visita al Saló de la Joventut. Van haver de passar 10 anys d’aquella visita perquè, ja casat i amb una filla, canviés els plànols, l’escaire i el cartabó de delineant per l’aventura de l’Acadèmia de Policia. Als seus 52 anys és el responsable de la comissaria dels Mossos d’Esquadra d’Horta-Guinardó, districte del qual segueix sent veí.

Vostè, del barri de tota la vida…
Vaig néixer a Saragossa i em vaig criar a La Rioja per raons familiars, però als cinc anys ja vaig arribar al barri del Carmel, i no m’he mogut gaire des de llavors! Els pares es van instal·lar al carrer Dante, on vaig viure fins que em vaig casar; després em vaig traslladar al carrer dels Agudells i quan la família va créixer vam anar al passeig Maragall. Però encara estic molt vinculat al Carmel!

I a més, és l’inspector dels Mossos d’Esquadra d’aquest districte!
Des de 2012 soc el responsable de la comissaria d’Horta-Guinardó. Treballar en aquest districte i per als meus veïns és tot un premi! Precisament per aquests vincles, sovint em queda una mica la sensació de no fer prou, però és molt gratificant veure com, des del punt de vista de la seguretat, han evolucionat els nostres barris en els darrers 30 anys.

De delineant industrial a policia. Com pot ser?
Quan tenia 16 anys, en una visita al Saló de la Joventut, vaig veure per primera vegada un estand dels Mossos d’Esquadra. Em vaig quedar meravellat amb el projecte d’aquesta policia catalana que acabava de començar! Vaig estudiar Delineació Industrial i Dret, però 10 anys després d’aquella visita vaig decidir entrar a l’Escola de Policia. Ja estava casat i amb una filla! I amb una molt bona feina en el sector privat…

_NUR2694Però li ha valgut la pena l’atreviment…
I tant! Tot i que de vegades els policies som transmissors de males notícies, o sents que el teu esforç no és suficient per assolir allò que t’havies proposat assumint que decebràs gent que confiava en tu…, saber que la nostra feina pot salvar vides, que pots ajudar de forma directa les persones que es troben indefenses davant d’accidents, incidents o delictes… És molt gratificant! Des de molt jove he estat vinculat a l’escoltisme, i això dona  un cert esperit de servei i d’intentar millorar la societat en la qual vius. El fet de ser Mosso d’Esquadra em permet continuar amb aquesta vocació de servei, ara servei públic.

I la situació política actual, com l’està vivint?
La visc amb normalitat, com no pot ser d’una altra manera. La nostra missió és la de protegir el lliure exercici dels drets i les llibertats i garantir la seguretat ciutadana, vetllant, des de la proximitat, per la convivència pacífica i la protecció de les persones i els béns, d’acord amb l’ordenament jurídic. I això ho fem amb independència del color que tingui el govern. La nostra voluntat de servei i professionalitat s’ha demostrat al llarg dels anys amb consellers de CDC, d’UDC, del PSC, d’IC, del PDCat… i així continuarà, perquè nosaltres treballem per la societat a la qual ens devem. El que sí que ens perjudica és que hi hagi gent interessada que el Mossos sempre estiguin en el centre de polèmiques mediàtiques, que fan que els èxits policials quedin amagats per qüestions alienes a la nostra feina.

La seguretat a la plaça Pastrana és un èxit policial?
La plaça Pastrana és una plaça on passa el mateix que a qualsevol altra plaça del districte: problemes bàsicament de civisme. No hi ha un problema de seguretat permanent, sinó casos puntuals com a la resta de llocs que esdevenen punts de trobada del veïnat. A la plaça Pastrana s’ha fet molta feina, no només per part nostra, sinó del Districte i la Guàrdia Urbana, amb qui compartim una Taula de Treball específica amb totes les parts implicades, i des d’on es fa un seguiment del dia a dia de la plaça. Aquest seguiment ja fa 7 anys que s’està fent, i crec que el resultat ha estat molt positiu pel que fa a la seguretat.

_NUR2705Els veïns no diuen el mateix…
Tenim un problema amb la sensació d’inseguretat, que com a sensació és subjectiva i no sempre respon a una situació real. Per això és molt important per a nosaltres tenir una bona comunicació amb les associacions de veïns i de comerciants, perquè això ens permet copsar quines sensacions es viuen al barri, i alhora explicar quines accions fem per tal d’afrontar els problemes de seguretat que puntualment puguin sorgir. Aquesta comunicació i transparència és la que pot ajudar que la sensació d’inseguretat sigui menor.

Podríem dir que el Carmel i la Teixonera són barris segurs?
Dels 75 barris de Barcelona, la Teixonera seria a la posició 67 pel que fa a delictes, una posició molt baixa. I El Carmel a la posició 37, per sota del Putxet i amb millors registres que la Bonanova. Per tant, podríem dir que la seguretat dels nostres barris és bona, sempre millorable, però bona. Només falta que els nostres veïns ho sentin així. El Carmel i la Teixonera tenen una fama que no es mereixen, i que arrosseguen des de fa massa anys. Entre tots hem de ser capaços de revertir-la.

Com pot el veïnat sentir-los i tenir-los més a prop?
Gràcies a les unitats de proximitat i a l’Oficina de Relacions amb la Comunitat tenim una presència molt activa a tots als barris, i en espais tan importants com els mercats, comerços o escoles, entre molts altres. Tenim una relació propera i cordial que apropa el servei policial a peu de carrer i ens permet copsar les principals inquietuds, dubtes i demandes i transformar-les en respostes i solucions. Com sempre, davant de qualsevol incident, sempre s’ha de trucar al 112 o dirigir-se personalment a la comissaria del carrer Marina, 347. Ja sigui perquè vulguin informar d’alguna cosa sospitosa o bé perquè necessiten de la nostra presència per a qualsevol incident. D’altra banda, sempre que vulguin ens podem desplaçar a fer alguna xerrada sobre el tema que més interessi als veïns. Mai ens hem d’oblidar que les persones són la base del servei i del compromís dels Mossos d’Esquadra.

_NUR2700

©FrankPebrett
Fotos: Núria Millàs

Esta entrada fue publicada en RINCÓN DE ENTREVISTAS. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s